معرفی هنرمندان

مریم طاهری

خانم طاهری عزیز هنرمندی مهربان و متواضع، استاد با سابقه ی طراحی فرش و فعال در زمینه ی نقاشی و چاپ پارچه هستند که رد پای هنر اصیل قالی ایرانی را می‌توان در بیشتر آثارشان مشاهده کرد.

– کمی درباره خودتان به ما بگویید، اهل کجا هستید و اکنون کجا زندگی می کنید؟

مریم طاهری کارشناس طراحی فرش، گریمور تئاتر و نقاشی روی پارچه (باتیک) متولد شهر تهران و ساکن تهران هستم.

– می توانید کمی درباره سابقه و تمرین هنری خود بگویید؟ 

حدود ۱۳سال به عنوان طراح  و رنگ آمیز فرش در شرکت سهامی فرش ایران مشغول به کار بودم و تا کنون نیز به صورت آزاد این کار را ادامه می‌دهم. در وقت آزاد هم حدود ۱۵ سال است که گریم تئاتر و گریم کودکان را انجام می‌دهم.
از سال ۹۳ نیز نقاشی روی پارچه را آموزش دیده و به صورت مستمر نقاشی باتیک بر روی پارچه ابریشمی و نقاشی بر روی کروات را آغاز کردم و تا امروز نیز ادامه دارد. 

– آیا همیشه می دانستید که می خواهید هنرمند شوید؟  چگونه کار خود را شروع کردید؟

از کودکی همیشه به نقاشی علاقمند بودم و همواره کارهای هنری و دستی انجام می‌دادم. اما هیچ تصوری از طراحی فرش نداشتم تا اینکه بطور اتفاقی با این رشته آشنا شدم و بسیار به طراحی و رنگ آمیزی فرش علاقمند شدم سپس توسط یک استاد آشنا به نام آقای رضاییان آموزش دیدم و پس از آن با امتحان ورودی شرکت سهامی فرش در آنجا مشغول بکار شدم و در حین کار، در دانشگاه، رشته فرش ادامه دادم. و هر روز بیشتر عاشق این رشته شدم به حدی که فرش تمامی روح هنری ام را مشغول به خود کرد و حتی برای کارهای گریم تاتر و ساخت ماسک هم از طراحی فرش استفاده کردم. تا اینکه با تحقیق و علاقه‌ای که داشتم می‌خواستم طراحی‌های فرش را بر روی پارچه انجام دهم  و به همین سبب با نقاشی روی پارچه آشنا شدم و با خانم مریم مختاری استاد نقاشی روی پارچه شروع به آموزش کردم و توانستم تمامی حسی که برای طراحی فرش داشتم بر روی پارچه نیز اجرا نمایم و تا امروز نیز همواره به آن ادامه دهم. 

– آتلیه شما در‌ کجا واقع شده است و یک روز معمولی در آتلیه شما چگونه آغاز می شود؟ 

تا قبل از اپیدمی کرونا دفتر شخصی در خیابان جلال آل احمد داشتم و کارهای هنری به‌خصوص طراحی فرش و نقاشی بر روی تابلو را در آنجا انجام می‌دادم و نقاشی روی پارچه را در یک کارگاه کوچک در شهرک غرب با یکی از دوستانم انجام می‌دادم و متاسفانه پس از کرونا به نوعی تعطیل شد و تقریبا تمامی کارها را در خانه ادامه می‌دهم.  

– آیا اولین ماده هنری را که برای خودتان خریداری کرده اید یا هدیه گرفته اید به یاد دارید؟ چه بود و هنوز هم از آن استفاده می کنید؟

 اولین ماده هنری که استفاده کردم همان مدادرنگی و آبرنگ زمان کودکی بود که امروزه نیز گاهی نقاشی‌های آبرنگ انجام می‌دهم.

maryam-taher2i

– در سالهای اخیر کار شما چگونه تکامل یافته است؟ 

در این سال‌ها البته قبل از کرونا خیلی بیشتر به کارهای نقاشی بر روی پارچه متمرکز شدم و ایده‌های جدید خود را بر روی پارچه پیاده کردم و روزبروز به این علاقمندی‌ام اضافه شده و همیشه به دنبال ایده‌های جدید در این رشته هستم. 

– آیا رنگ یا پالت مورد علاقه ای دارید؟ اگر چنین است ، پالت شما شامل چه مواردی است و چرا این رنگ ها مهم هستند؟

 زرد و آبی نفتی رنگ مورد علاقه ام است و تنالیته رنگی در این زمینه در کارهایم بسیار دیده می‌شود هم در رنگ‌آمیزی فرش و هم در رنگ‌آمیزی پارچه.

– به نظر شما نقاشی و چاپ پارچه به عنوان یک رسانه media هیجان انگیز است؟

به نظر من چشم‌ها پنجره‌ای برای ورود به ذهن‌هاست، دیدن هر چیزی باور کردن آن است، پس این ماییم که انتخاب می‌کنیم چه ببینیم و در واقع   چه چیز را وارد ذهنمان کنیم. اگر انتخاب می‌کنیم که نقاشی و طراحی را آموزش ببینیم با هیجان و علاقمندی به آن نگاه می کنیم و گوش میدهیم برای همین بهتر یاد میگیریم. رسانه نقش موثری در باورهای انسان‌ها دارد، گرچه مدیا‌‌های دیداری و شنیداری فقط مخصوص فیلم و  انیمیشن  نمی‌‌باشند بلکه امروزه در تمامی امور حضور دارند و تاثیر این دو در تبلیغات و کسب و کار را نمی‌توان نادیده گرفت.

– از چه زمانی و چطور با محصولات ماری‌ورک آشنا شدید و از آن‌ها استفاده کردید؟

من از چند سال پیش که آموزش را با استاد مختاری آغاز کردم با این محصولات آشنا شدم و با همین محصولات کار کردم.

– آیا تا کنون از رنگ‌های پارچه برندهای دیگر نیز استفاده کرده‌اید؟
اگر بله، به نظر شما مزیت رنگ‌های ماری‌ ورک نسبت به سایر برند‌ها چیست؟ 

این رنگ‌های زیبا، پوشش دهی خوبی هم دارد و به نسبت رنگ‌های خارجی که به یکباره کمیاب شد بسیار مقرون به صرفه تر بود و به همین سبب از آنها برای رنگ آمیزی استفاده کردم.

– در آثارتان از کدام تکنیک نقاشی و چاپ پارچه استفاده می‌کنید؟

من هم تکنیک باتیک و هم باندانا را استفاده می‌کنم و هم اینکه با قلم نقاشی می‌کنم.

– از بین محصولاتی که انتخاب کردید کدام محصول را بیشتر دوست داشتید و چرا؟

من برای کارهایم از رنگ‌های زیادی استفاده کردم از رنگ فرانسوی pebeou و از رنگ‌های Lb فرانسه و از رنگهاي ایرانی ماری ورک و کاسپین و….  از بین محصولات ایرانی ماری ورک بهترین محصول بود که استفاده کردم اما صادقانه باید بگویم که من از ترکیب رنگی Lb  بسیار لذت بیشتری می‌برم. رقص رنگ‌ها در این محصول بسیار جذاب و خاص صورت می‌گیرد.

– بهترین توصیه ای که هنرمند دیگری به شما داده است چیست؟

یک استاد طراحی فرش داشتم به نام استاد هوشنگ فرزان که ایشان با هر دو دست همزمان دو طرح متفاوت را می‌کشند. یعنی دو ذهن کاملا متفاوت را با دستانشان بر روی کاغذ می‌نشاندند، که در مورد طراحی و هنر به من توصیه کردند که همیشه به تمامی روحت به هنر فکر کن آن‌وقت می‌توانی هر کاری را به زیبایی و با قدرت انجام دهی البته سعی و تلاش و تکرار بسیار در زیبایی آن موثر است. 

– چگونه کار جدیدی را شروع می کنید؟ تصمیمات از قبل طراحی شده هستند یا به صورت الهامات درونی و غریزی است؟ 

برای بعضی از کارها تصمیم می‌گیرم و یک طراحی نیز از قبل آماده می‌کنم و شروع می‌کنم اما بارها شده که طرح‌هایی را آزادانه شروع می‌کنم و به صورت احساسی و آزاد به اتمام می‌رسانم. 

– آیا لحظات خاصی وجود دارد که بیشترین احساس الهام را داشته باشید؟

خیر لحظه خاصی از پیش تعیین شده‌ای مثلا صبح‌ها و یا شب‌ها بهتر باشه وجود ندارد بلکه ناگهانی اتفاق می‌افتد و گاهی با انگیزه کمی شروع می‌کنم اما به یکباره کار برایم هیجان‌انگیز می‌شود و یک خلاقیت جدیدی بکار میبرم.

1
9b

– کدام یک از هنرمندان معاصر و یا تاریخی الهام‌بخش شما هستند؟

در مورد فرش کارهای استاد عیسی بهادری از استادان فرش اصفهان برایم بسیار الگو بوده‌اند البته نقش استادان دیگری نیز در کارهایم موثر هستند مثل استاد ارجمند کرمانی و یا استاد محمد افسری در کاشان که کارهای بسیار نفیسی دارند که هم خودشان طراحی کردند و هم بافته‌اند. و برای کارهای مینیاتور هم که استاد فرشچیان خدای هنر نقاشی‌های مینیاتوری فرش هستند. استاد دادخواه در اصفهان از استادان خودم بودند و استاد فرزان نیز در تهران بسیار توانمند و خاص هستند. و برای رنگ‌آمیزی فرش و اصولا آموزش رنگ‌ها استاد رضاییان بسیار توانمند هستند.

– آیا شما یک توصیه برای هنرمندان دارید که تازه شروع کرده اند؟ 

به نظر من آموزش یک جنبه کار هست اما عشق به هنر است که مهمترین وجهه می‌باشد. چرا که یک استاد به در یک کلاس بیست نفری به همه یک آموزش را می‌دهد اما آن “آن” هنری هر فرد است که خالق آنچه انجام می‌دهد می‌باشد. پس به نظر من هر وقت عاشق هنر بودید به سراغش بروید، نه از بیکاری و یا اینکه بگویید یک کمی هنر دوست دارم حالا یه کار هنری هم انجام دهم. به‌نظر من باید عاشق بود تا خالق خوبی شوی.

– آیا پروژه های فعلی یا آینده ای وجود دارد که بخواهید با ما در میان بگذارید؟

بله من یکی دو تا نمایشگاه در گالری گذاشتم (البته غیر از نمایشگاه‌های فرش که اختصاصی بود) در آن دو گالری کارهای هنری تلفیقی بود و الان هم یک کار خاص ترکیبی از هنر ماسک سازی تئاتر و طراحی فرش و نقاشی در حال انجام است که امیدوارم به زودی به نمایش در بیاید. البته یک سری کار دیگری هم در دست دارم که نقاشی تابلو و اختصاصا فرشی است که انشالله به زودی به نمایش خواهم گذاشت.